Angsttandarts

Angsttandarts

Ziet u erg op tegen de tandarts? Dan bent u niet alleen. Maar liefst 40% van de Nederlandse volwassenen geeft aan bang te zijn voor de tandarts. Angst voor pijn is de meest gehoorde reden. Maar het kan ook komen door eerdere ervaringen, verhalen van anderen of schaamte voor uw gebit. Waar uw angst ook vandaan komt, wij nemen het zeer serieus.

Zonder angst naar de tandarts

Het is belangrijk om te weten dat de tandheelkundige techniek zich alsmaar verder ontwikkelt. Daardoor weten we ook steeds beter hoe we pijn kunnen vermijden.

Angst komt in veel gevallen ook doordat u niet weet wat u kunt verwachten. Dat zal u bij ons niet gebeuren. We stellen u op uw gemak en vertellen u rustig en helder wat we gaan doen. U weet waar u aan toe bent. We werken bovendien vlot en laten u niet onnodig wachten. Ook voeren niet meer behandelingen uit dan nodig. Wilt u iets tegen de pijn? Daar hebben we verschillende middelen voor. Uiteraard in overleg met u.

Ervaring met angstige patiënten

U bent bij ons in goede handen. De tandarts houdt rekening met uw situatie. Schaam u niet en geef het aan bij de receptie of tandarts als u angstig bent.

Angsttandarts

Een aantal van onze tandartsen heeft als aandachtsgebied angst tandheelkunde. Zij richten zich op de behandeling van extreem angstige patiënten. De tandarts neemt extra tijd voor de patiënt en werkt samen met de patiënt aan de angst, indien nodig met behulp van lachgas of narcose.

Pijnbestrijding

Wij doen ons uiterste best om uw tandartsbezoek zo prettig mogelijk te laten verlopen. Wilt u graag pijnbestrijding, dan is dat geen probleem. Er zijn verschillende middelen en we leggen u duidelijk uit hoe ze werken en wat er precies gaat gebeuren. Belangrijk om te weten: u bepaalt zelf of u wel of geen verdoving wilt.

Er zijn verschillende soorten pijnbestrijding:

  • Plaatselijke verdoving - Als de tandarts iets moet doen wat onprettig voelt en pijnlijk kan zijn, zal in de meeste gevallen een plaatselijke verdoving worden voorgesteld.
  • Lachgas - Lachgas is een gas dat door inademen tijdens de behandeling de spanning en angst vermindert, terwijl u volledig bij bewustzijn blijft. Tevens zorgt het lachgas ervoor dat eventuele pijn minder goed wordt gevoeld. De scherpe kantjes gaan er als het ware vanaf.
  • Volledige narcose - Wanneer u enorm opziet tegen een behandeling, is het ook mogelijk om te behandelen onder narcose. U bent dan volledig ‘weg’, zodat u niks van de behandeling merkt.
Meer informatie en handige tips:
De eerste bezoek

Vaak is het zetten van de eerste stap, oftewel het bellen voor het maken van een afspraak, al een hele opgave. Als u de moed voor het eerste bezoek bij elkaar heeft geraapt, is het prettig om te weten wat er bij de eerste afspraak gebeurt.
Tijdens de eerste afspraak bespreken we de volgende zaken:

  • Het ontstaan en de aard van de angst. Door een idee te krijgen waarom u bang bent, kunnen we daarop inspelen tijdens vervolgbehandelingen.
  • Uw gebitssituatie. Aan de hand van een mondonderzoek en het maken van röntgenfoto’s brengen we uw gebitssituatie in kaart.
  • Uw wensen. Samen met u zullen we een op maat gemaakt behandelplan opstellen. Hierbij houden we rekening met uw wensen.

Meer informatie over uw eerste bezoek..
  • Een sfeer van wederzijds vertrouwen tussen u en uw tandarts is belangrijk. Probeer daar voor open te staan.
  • Als u bang bent voor een behandeling, praat er dan over met uw tandarts. De tandarts is voorbereid en kan eventueel extra tijd voor u nemen.
  • Laat u informeren over de behandeling die u te wachten staan. Wat gaat er gebeuren en waarom? Misschien vindt u het prettig om in de spiegel mee te kijken als dat mogelijk is. Geef dat dan aan bij de tandarts.
  • Heeft u angst voor pijn? Sta erop dat u wordt verdoofd.
  • Spreek met de tandarts een teken af, zoals het opsteken van uw hand, waarop de tandarts de behandeling kan onderbreken. Zo krijgt u meer het gevoel van controle.
  • Probeer eens of ontspannings- of ademhalingsoefeningen iets voor u zijn.
  • Afleiding kan ook goed helpen. Neem bijvoorbeeld uw eigen muziek mee en luister er geconcentreerd na. Dat verlegt uw aandacht van de behandeling en daardoor zal ook een eventueel vervelend gevoel minder zijn.
  • Heeft u tandarts geen begrip voor uw angst, dan hoeft u ook geen begrip voor uw tandarts te hebben. Zoek een tandarts die u wel serieus neemt.
  • Als u een ontspannend of kalmerend middel wilt nemen, bespreek dat dan van tevoren met uw tandarts.
  • Praat er met anderen over. Zij kunnen u ondersteunen bij een belangrijke stap: het begin van de restauratie van uw gebit.
  • Vraag naar de ervaringen van anderen met hun tandarts. Wie bekend staat als aardig, heeft meestal ook de persoonlijkheid om mensen gerust te stellen en om goed met kinderen om te gaan. Zo vindt u een aardige tandarts bij u in de omgeving.
  • Laat u informeren over de behandeling die u te wachten staan. Wat gaat er gebeuren en waarom? Misschien vindt u het prettig om in de spiegel mee te kijken als dat mogelijk is. Geef dat dan aan bij de tandarts.
  • Maak een afspraak voor een controle van het gebit, maar spreek met de tandarts af dat er de eerste keer niets wordt gedaan. Die eerste keer is om kennis te maken en te onderzoeken of het persoonlijk klikt tussen u en de tandarts.
  • Zit de angst te diep, neem dan uw huisarts in vertrouwen en laat u doorverwijzen naar een ‘angsttandarts’ of een centrum voor bijzondere tandheelkundige hulp. Er zijn in Nederland zo’n 40 tandartsen die zich in het behandelen van mensen met extreme angst hebben gespecialiseerd.
Het voorkomen van angst begint al bij kinderen. Neem uw kind daarom zo vroeg mogelijk mee naar de tandarts. Zo kunnen ze al op jonge leeftijd wennen aan de behandeling, de omgeving en het team. Hierdoor wordt de kans op angst verkleind. De kindertandarts kan hierbij uitkomst bieden.

Het ontstaan van angst voor de tandarts kan verschillende oorzaken hebben. Een traumatische ervaring uit het verleden kan ervoor zorgen dat iemand het vertrouwen in de tandheelkundige behandeling verliest. Associaties met bijvoorbeeld het geluid van de boor of de geur van de praktijk waar men de nare ervaring heeft opgedaan, kan vervolgens op zichzelf een gevoel van angst oproepen.

Angst kan ook worden “aangeleerd” en als het ware worden overgedragen van ouder op kind. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Al is de ouder nog zo bang, het kind begint met een schone lei.

Door de verbeterde mogelijkheden om pijnloos te behandelen en de mogelijkheid om meer aandacht te geven en meer tijd uit te trekken voor de patiënt, zal de kans op het ontstaan van angst afnemen.

Naast deze verschillende oorzaken kan angst bestaan als onderdeel van een psychische stoornis. Deze angst hoort in eerste instantie bij een psychologisch hulpverlener thuis, om daarna in samenwerking met de tandarts verder te worden behandeld.